پروژه برهمکنش نانو ذرات و پروتئینهای انسانی
استفاده از نانو ذرات در علم زیستشناسی روز به روز گسترش مییابد. یکی از زمینههای این علم، بررسی اثر نانو ذرات بر روی پروتئینها و در نتیجه فرآیندهایی است که پروتئینها جزئی از آنها به شمار میروند. تا به امروز مطالعات بر روی ویژگیهای این مواد و تاثیر خصوصیات متفاوت آنها بر پروتئینها تاکید داشته است. اما آگاهی کامل از خصوصیات پروتئینها، جمعیت آنها، برهمکنش سایر زیست مولکولهای موجود در محیط و بهخصوص تاثیر کلاسترهای آبی بر شکلگیری و تغییر این ساختمانها نقش بسیار مهمی ایفا میکنند.
خواص ویژه نانو ذرات و برهمکنش آنها با مولکولهای زیستی توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. این ذرات نشان دادهاند که به دلیل اندازه کوچک و ویژگیهای منحصر بفرد خود، قابلیت استفاده در علوم مختلف، مخصوصا علوم زیستی را دارا میباشند. مطالعات گذشته در حوزه نانو ذرات نشان میدهند که به دلیل عدم وجود یک مدل منطقی از برهمکنش این ذرات با مولکولهای زیستی، تاکنون از روشهای صحیح و خطا به ویژگیهای یک نانو ذره و اثرات آن بر محیط واکنش و مولکولهای حاضر در آن محیط پی میبردهاند. ورود این ذرات به درون گیاهان و بدن جانوران و مخصوصا استفاده روزافزون آن در انسان، مطالعه اثرات ایجاد شده توسط این ذرات بر میزبانهای خود را ضروری به نظر میرسد. اگر چه تحقیقات نشان میدهد که با در نظر گرفتن پارامترهای مختلفی مانند اندازه، آبگریزی، توپولوژی، محیط واکنش و غیره میتوان تا حدودی نحوه برهمکنش این ذرات با ملکولهای زیستی و مخصوصا پروتئینها را بررسی نمود، اما تاکنون روشی برای پیشبینی نحوه برهمکنش نانو ذرات با مولکولهای زیستی ارائه نشده است. روشهایی که یک رخداد را پیش از به وقوع پیوستن با احتمال بالایی پیشبینی مینمایند باعث کاهش قابل توجه هزینهها، زمان و خطرات احتمالی استفاده از این ذرات بر طبیعت خواهند شد. حال سوالی که در اینجا میتواند مطرح شود این است که یک پروتئین چگونه با نانو ذره برخورد کرده و نتیجه آن چه خواهد شد؟
- 1- برخورد نانوذرات با پروتئینها تابع خصوصیات نانو ذرات و پروتئینها میباشد.
- 2- عوامل مختلفی که بر اثر متقابل نانو ذرات و پروتیئنها تاثیر دارند را میتوان تا حدود بسیار زیادی با آنتروپی و انرژی آزاد این مولکولها و ترکیب الحاق شده آنها ارتباط داده و بر اساس آن توجیه نمود.
- 3- نانو ذرات با اختلال در کارکرد طبیعی پروتئینها باعث افزودن و یا کاستن یکسری خصوصیات خاص به پروتئینها میشوند که در نتیجه آن کارکرد آنها را میتوانند تغییر دهند.
- 4- برهمکنش نانوذرات و آنزیم استیل کولین استراز چگونه بر کارکرد طبیعی اثر گذاشته و باعث افزایش و یا کاهش راندمان کاری میشود.