صفحه اصلی
در چهارشنبه‌های ترویج مطرح شد: نقش کلیدی مرکز تحقیقات پروتئین در صنعتی سازی واکسن کووبرکت و تولید کیت مبتنی بر PCR
  • 45593 بازدید

 

رئیس مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه شهیدبهشتی در گفتگوی «چهارشنبه‌های ترویج عملکرد» از برنامه‌های اجرا شده، پروژه‌های در دست اقدام و برنامه‌های پیش روی این مرکز سخن گفت.

​​​​​​​

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در این گفتگو دکتر سید امید رعنایی سیادت، رئیس مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه شهیدبهشتی در توضیح شیوه فعالیت مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه شهیدبهشتی گفت: این مرکز که دارای دو گروه پژوهشی است حدود سال 1391 با ابلاغ وزارت علوم ایجاد شد. از همان ابتدا سعی بر این بود این مرکز به صورت خودگردان فعالیت کند که تا به حال بیش از آنچه از دانشگاه دریافت کرده از محل پروژه‌های برون‌سازمانی به دانشگاه پرداخت کرده است.

وی افزود: مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه با 9 عضو هیأت‌علمی مشغول به کار است. این افراد متخصصان رشته‌های مختلف هستند، در مرکز پروتئین با داشتن تیم‌های مهندسی و شبیه‌سازی می‌توانیم صفر تا صد یک پروژه را از شبیه‌سازی و کار بیوانفورماتیکی گرفته تا کارهای مهندسی پیش ببریم.

وی خاطرنشان کرد: در مرکز تحقیقات پروتئین، پروژه‌های ملی متعددی انجام شده و به جرات می‌توانم اعلام کنم ایده و دانش اولیه بزرگ‌ترین کارخانه‌ی تولید آنزیم‌های صنعتی کشور که تا به حال صدها میلیارد تومان برای آن هزینه شده و در حال حاضر هم به عنوان یک مرکز خصوصی کار می‌کند از یک پروژه مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده است.

 

نقش کلیدی مرکز تحقیقات پروتئین در صنعتی سازی واکسن کووبرکت و تولید کیت مبتنی بر PCR

دکتر رعنایی تصریح کرد: پروژه‌ی صنعتی‌سازی واکسن کووبرکت که با کمک اساتید و بسیاری از دانش‌آموختگان دانشگاه شهید بهشتی انجام شد یکی از شاخص‌ترین پروژه‌های این مرکز است؛ دوران شیوع کووید 19 اوج کار مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه بود. به خصوص در روزهای آغازین شیوع این بیماری که در کشور مشکل کمبود کیت PCR وجود داشت مرکز پروتئین جزو اثرگذارترین مراکز دانشگاهی کشور بود و محصولاتش در سطح کشور توزیع شد.

وی در توضیح دورنمای فعالیت‌های مرکز تحقیقات پروتئین در سال‌های پیش رو خاطرنشان کرد: بنده بسیار امیدوارم در یکی دو سال آینده پروژه‌های کلان مهم و تأثیرگذاری برای دانشگاه داشته باشیم. در حال حاضر پس از شیوع کووید ۱۹ زیرساخت‌های خوبی در زمینه دارو و واکسن در دنیا ایجاد شده و ما هم باید احتمال حمله بیماری‌های مشابه را بدهیم؛ به این منظور پروژه‌های زیادی برای آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برای مقابله با حملات احتمالی در دست اجرا داریم و مرکز تحقیقات پروتئین در این پروژه‌ها بسیار فعال است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره فعالیت اعضاء هیأت علمی این مرکز در پروژه‌های برون‌سازمانی گفت: به تازگی دانشگاه شهیدبهشتی با یکی از وزارتخانه‌ها در راستای تولید یک داروی زیست‌فناوری پروژه‌ای به مبلغ چهار میلیارد تومان انجام داد که نتایج بسیار خوبی داشت. نکته قابل توجه این است که هفت نفر از اعضای هیأت‌علمی مرکز تحقیقات پروتئین در این پروژه نقش داشتند.

وی افزود: لازم به ذکر است بسیاری از دانش‌آموختگان ما در  شرکت‌هایی که از دل مرکز تحقیقات پروتئین زاده شده‌اند مشغول به کار هستند؛ بنابراین اشتغال‌زایی از جمله عملکردهای این مرکز است.

 

انتشـار کتـب و مقاله‌هـای بین‌المللـی

رئیس مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه خاطرنشان کرد: این مرکز تا به حال چند کتاب فارسی و چند کتاب بین‌المللی انگلیسی منتشر کرده؛ برای مثال یکی از اولین کتاب‌هایی که در حوزه‌ی کرونا به طور جامع، یعنی از مباحث اولیه و پایه‌ی علمی تا ابعاد اجتماعی و اقتصادی آن نوشته و توسط انتشارات اشپرینگر منتشر شد؛ حاصل کار اعضای هیأت علمی دانشگاه اعم از مرکز تحقیقات پروتئین و دانشکده‌های دیگر بود که بیش از ۵ هزار جلد از آن به فروش رفت.

وی افزود: تأکید ما بر انجام پروژه‌های کیفی است که مقالات بین‌المللی خوب از آن‌ها حاصل شود. این مرکز تا به حال بیش از ۲۰۰ مقاله ISI منتشر کرده که نزدیک ۳۵ عدد از آن‌ها در مجلاتی با ضریب تأثیر بالای ۴ چاپ شده‌اند. از جمله‌ی این‌ها مقاله‌ای است که در مجله‌ای با ضریب تأثیر ۱۵ که یکی از مجلات گروه نیچر است منتشر شده است.

 

همکاری‌هـای بین‌رشتـه‌ای و بین‌المللـی

وی تأکید کرد: ما بر کار بین‌رشته‌ای در حوزه‌های مختلف اصرار زیادی داریم. مرکز تحقیقات پروتئین با بسیاری از دانشکده‌ها و پژوهشکده‌ها اعم از پژوهشکده‌ی لیزر و پلاسما، گیاهان دارویی و علوم و فناوری‌های زیستی دانشجوی مشترک دارد و اعضاء هیأت علمی این مرکز در یک مدل کار تیمی مشغول به کار هستند که نتایج خیلی خوبی هم داشته است.

دکتر رعنایی در توضیح همکاری‌های بین‌المللی مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه شهیدبهشتی گفت: اولین همکاری این مرکز با کشور عمان بود که طی آن به صورت مشترک با پژوهشکده‌ی گیاهان دارویی برای پانزده دانشجوی زیست‌فناوری این کشور دوره‌ زیست‌فناوری کاربردی برگزار کردیم. در مرحله بعد برای دانشجویان عراقی، در رشته نانو تکنولوژی و در رشته‌ی بیوشیمی دوره‌های مختلف آموزشی داشتیم که همین باعث همکاری‌های بین‌المللی و تعریف پروژه‌های مشترک با دانشگاه کوفه، بغداد و کربلا شد. علاوه بر این در اروپا، آسیا و امریکا کارهای مشترکی را انجام دادیم که نتایج خیلی خوبی داشته است.

دکتر سید امید رعنایی سیادت در پایان تأکید کرد: در فضایی که ناامیدی تبلیغ می‌شود ما باید به دانشجویان این امید را بدهیم که می‌توانند مشکلات بزرگ را حل کنند؛ چنانچه سال گذشته هم دانشمند برتر کشور از مرکز تحقیقات پروتئین دانشگاه شهیدبهشتی انتخاب شد. هم‌اکنون امیدواری برای ما بهترین راه حل است و باید به دانشجویان بگوییم حتماً می‌توانند در پیشرفت علم و تکنولوژی و صنعت این کشور تأثیرات کلیدی داشته باشند.

افزودن نظرات