صفحه اصلی
​​​​​​​بررسی عملکرد پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی
  • 22786 بازدید

در پنجمین برنامه «چهارشنبه‌های ترویج عملکرد»، رئیس پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ دارویی دانشگاه درباره اقدامات این پژوهشکده در سال ۱۴۰۰ توضیحاتی ارائه داد.

 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر علیرضا قاسم‌پور، رئیس پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به عوامل رشد واحدهای دانشگاهی گفت: در دنیای امروز اصل بر این نیست که بگوییم چه کارهایی انجام خواهیم داد؛ بلکه باید به قوانین ثابتی که نشانگر رشد هستند توجه کنیم و بنده ضمن برشمردن این عوامل، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ی دارویی دانشگاه را با آن‌ها قیاس می‌کنم.

وی افزود: اولین ملاک سنجش یک واحد دانشگاهی، تضمین آینده‌ شغلی است؛ در دنیای امروز، واحد دانشگاهی جایی است که افراد تمایل دارند در آنجا درس بخوانند و این آموختن سبب شود شغل پیدا کنند؛ برای مثال دانشگاه ام‌آی‌تی در صفحه‌ نخست وبسایت خود نوشته ۷۵ درصد دانشجویان دوره‌ی کارشناسی آن درگیر پروژه‌های کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه می‌شوند و این یعنی دانشگاه پیشنهاد می‌کند: «اگر من را انتخاب کنی، ذهنت را آرام‌آرام برای کارهای بزرگ آماده می‌کنم». دانشگاه های کره جنوبی براساس شغل فارغ‌التحصیلان رتبه بندی می‌شوند.

وی در خصوص آمار اشتغال فارغ‌التحصیلان پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ دارویی تصریح کرد: آمار ما نشان می‌دهد ۹۵درصد فارغ‌التحصیلانمان در حال حاضر مشغول به کارهستند و ۵ درصد باقی هم به دلایل خانوادگی و مهاجرت کار نمی‌کنند. اکنون کارفرمایان و شرکت‌ها ۱۰ تا ۱۵ موقعیت شغلی به بنده مراجعه کرده‌اند که اگر در یک ماهه‌ اخیر فارغ‌التحصیلی داریم به ایشان معرفی کنیم.

 

تلاش در جهـت ارائه‌ گزارش‌های علمـی معتبر

دکتر قاسم‌پور خاطرنشان کرد: یکی دیگر از ملاک‌های سنجش، میزان پیشروی دانشگاه است به این معنا که دانشگاه بتواند مسائلی را پیش‌بینی کند که علوم بعدها به آن مبتلا می شود؛ بنابراین باید بررسی کنیم که یک واحد دانشگاهی چقدر توانسته است در سطح بین‌المللی گزارش علمی معتبر بدهد.

وی تأکید کرد: در این بخش تعداد گزارش‌ها مدنظر ما نیست؛ چرا که کشور ما در تعداد گزارش‌ها رتبه ۱۵ دنیا را دارد؛ اما طبق آمار، نیچر ایندکس یکی از دانشگاه‌های خوب کشور ما ۴ و این عدد در دانشگاه استنفورد ۱۷۱ است. باید گفت پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ی دارویی یکی از بالاترین اچ‌ایندکس‌های دانشگاه شهید بهشتی را دارد، پس این واحد را در کنار آموزش، از نظر مقالات علمی هم می‌توان واحد خوبی برشمرد.

وی ادامه داد: سومین شاخص سنجش، تعاملات بین‌المللی است. اینجا باید به این نکته توجه کرد از آنجا که دانشگاه‌های شهید بهشتی و صنعتی شریف دچار تحریم مضاعف هسته‌ای هستند، تعاملات بین‌المللی و اشتراک دانش دانشجویان این دانشگاه‌ها با سایر کشورها به شدت دچار مشکل است اما علی‌رغم همه این مشکلات پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ دارویی ارتباط بین‌المللی بسیار قوی دارد.

وی تصریح کرد: این پژوهشکده با کشورهای عربی ارتباط خوبی دارد؛ برای مثال کشور عمان تعدادی از دانشجویان خود را برای دوره‌های آموزشی به پژوهشکده ما در چندین نوبت فرستاده‌ و همکاران ما برای آموزش دادن به عمان رفته‌اند.

رئیس پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه ادامه داد: این پژوهشکده بالاترین ارتباطات را در مقالات مشترک با سوئیس، آلمان داشته و در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بیشترین گزارش‌های مشترک را در سطح تهران با این دو کشور داشته است. علاوه بر این در حال همکاری و ارتباطات نزدیک با سایر کشورها هستیم که بزودی اعلام می شود.

 وی گفت: چهارمین شاخص سنجش یک واحد دانشگاهی ارتباط با صنایع است. پژوهشکده ما بیشترین حجم بودجه‌ غیرنظامی را برای دانشگاه جذب کرده و پروژه‌های متعدد مشترک با صنعت انجام داده است.

وی خاطرنشان کرد: نمونه‌ی یکی از این پروژه‌ها، پروژه‌ی تولید خمیر شیرین زنبور بود که توسط دکتر رضادوست و تیمشان انجام شد. این محصول برای تغذیه‌ زنبورهای عسل در فصل زمستان که گل موجود نیست تولید شده، چرا که پیش از این زنبورداران، زنبورها را با شکر تغذیه می‌کردند و به دلیل عواقب ناشی از مصرف شکر، محصولاتی از اسپانیا وارد کشور می‌شد.

دکتر قاسم‌پور افزود: پس از تولید محصول و تائید کیفیت توسط اتحادیه‌ی زنبورداران، ۳۰ کندو به دانشگاه آوردیم و انواع فرمول‌ها با ترکیبات مختلف را امتحان کردیم؛ بنابراین کیفیت در سطح آزمایشگاهی و پایلوت سنجیده شده است. در حال حاضر هم کارخانه‌ای، سوله‌های خود با میکسرهای بزرگ چند تنی را آماده کرده و قرارداد فروش محصول مورد نظر را با اتحادیه‌ زنبورداران منعقد کرده است که ۴ درصد از درآمد حاصل از فروش به دانشگاه و بخشی از آن به پژوهشکده تعلق می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: پنجمین شاخص، شادابی دانشجویان است؛ چرا که اعتقاد ما بر این است که قرار نیست دانشگاه از دانشجویان کار بکشد و نشاطی برای آن‌ها نماند.

وی افزود: در همین راستا ما با فراهم آوردن سالن پینگ‌پونگ و فوتبال دستی و آلاچیق فضاهای باز بدون محدودیت ساعت و همچنین برگزاری جشن‌های مختلف برای حضور دانشجویان، برای داشتن دانشجویان بانشاط کوشیده‌ایم و شواهد هم نشان می‌دهد در این زمینه موفق بوده‌ایم.

 

مهاجـرت ۶ نفـر از ۸ فـارغ‌التحصیـل

رئیس پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ دارویی دانشگاه در اشاره به آمار مهاجرت فارغ‌التحصیلان این پژوهشکده گفت: طی یک سال گذشته از ۸ فارغ‌التحصیل گروه اینجانب، ۶ نفر مهاجرت کرده‌اند. چرا که وقتی دانشجویان به سطح خوبی از دانش و مهارت می‌رسند، دنبال امکانات و دستگاه‌های خوب می‌روند.

وی افزود: ما در مجموعه‌ خودمان دستگاهی داریم (High Resolution Mass Spectrometry) که نمونه‌ی آن در کشور وجود ندارد و آن را دست دوم وارد کشور کرده و تعمیر کردیم؛ اما توجه کنید که در آزمایشگاه «ماتیاس من» در موسسه‌ «ماکس پلانک» مونیخ تقریباً ۱۰۰ عدد از دستگاه‌هایی که سه نسل جلوتر از دستگاه ما هستند وجود دارد و این تنها یک موسسه در یک شهر است که مشابه آن در آلمان فراوان است.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این ما تنها واحد دانشگاهی در ایران هستیم که دستگاه مالدی تاف (MALDI-TOF) دارد در حالی که در استرالیا ۴ هزار عدد از این دستگاه وجود دارد. به‌وسیله‌ این دستگاه می‌توان جهش‌ها، ژن، پروتئین‌ها، سرطان و باکتری‌ها و تمام ماکرومولکول‌ها را دید. با این دستگاه می‌توان در عرض ۱ دقیقه نوع باکتری که سبب عفونت شده را تشخیص داد در حالیکه در حالت عادی بین ۳ تا ۱۵ روز طول می‌کشد.

وی تصریح کرد: بنده دانشجویی داشتم که کارش مانیتور ویروس بود و از طرف موسسه‌ی ویروس دانشگاه هامبورگ دو سال و نیم دوره پسادکتری قابل امتداد به شغل به ایشان پیشنهاد شد. حال قضاوت کنید وقتی دانشجویی می‌تواند با دستگاه «ماتیاس من» سرطان و تأثیر دارو را مانیتور کند یا در بیمارستان گوتنبرگ سوئد هفته‌ای ۵۰ هزار باکتری آنالیز کند، آیا به دنبال این امکانات نمی‌رود؟

 

برگزاری انتخابات سالانه برای تخمین رضایتمندی

دکتر قاسم‌پور، با اشاره به برگزاری انتخابات سالانه برای تخمین رضایتمندی همکاران از ریاست گفت: در پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه‌ی دارویی اصل پذیرش مسئولیت بر اساس انتخابات است و اگر همکاران ما به ریاست بنده رأی ندهند بنده همان موقع استعفا می‌دهم.

وی در پایان افزود: علاوه بر این، ما هرسال از همکاران هیأت علمی دو گزارش سالانه می‌گیریم؛ گزارش هر عضو هیأت علمی هر ۶ ماه در جمع منتشر می‌شود که آیا عملکرد او بهبود پیدا کرده یا در غیر این صورت دلایل پسرفت او چه بوده است؛ این کار سبب شده بتوانیم شاخص‌هایمان را ارتقاء دهیم.

افزودن نظرات