صفحه اصلی
کتاب شرح فصل نهم کتاب دربارۀ عبارت ارسطو منتشر شد
  • 17561 بازدید

کتاب شرح فصل نهم کتاب دربارۀ عبارت ارسطو، نوشتۀ آمونیوس و بوئتیوس ترجمۀ مریم سالم، استادیار دانشگاه شهید بهشتی، با همکاری نگین کریمی‌زاده و عطیه قره‌شیخ بیات، دانش‌آموختگان کارشناسی ارشد رشتۀ فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد.

این کتاب برای نخستین بار در سال 1402، در 340 صفحه، در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 1.700.000 ریال عرضه می‌شود.

اهمیت شارحان ارسطو در عصر یونانی‌مآبی و رومی و بررسی آثارشان بر کسی پوشیده نیست، چراکه ایشان از مهم‌ترین حاملان حکمت و عقلانیت یونانی و رومی بوده‌اند و چه‌بسا تحقیق و بررسی آثار آنان امروزه نیز راهگشا باشد. در این میان، آنچه کتاب دربارۀ عبارت ارسطو را در کانون توجه فیلسوفان عهد باستان تا کنون قرار داده، گذشته از مباحث زبان شناسی و مقدماتی آن برای مبحث قیاس، بخش موجّهات و صدق و کذب گزاره‌های ممکن آینده و ضرورت‌گرایی است که ارسطو با استدلال نبرد دریایی در آینده آن را توضیح می‌دهد. اینکه آیا ارسطو ناظر به دیدگاه ضرورت‌گرایان یا شکاکان زمانۀ خود وارد مبحث ممکن‌الوجودها می‌شود یا نه، مشخص نیست. اما این مطلب آشکار است که پس از وی مباحث مربوط به ممکن‌الوجود‌ها و احکام صدق و کذب گزاره‌های اخباری مرتبط با آن‌ها، در کانون توجه دو گروه ضرورت‌گرایان رواقی و شکاکان جدلی قرار گرفت. ازاین‌رو، بر کتاب بارها شرح و تفسیر نوشتند. آمونیوس و بوئتیوس نیز شروحی بر این کتاب نوشتند و در موضوع شرط صدق گزاره‌های ناظر به آینده از ارسطو در مقابل ضرورت‌گرایی دفاع کردند. شروح آنان از دو منظر حائز اهمیت است: نخست تأثیرگذاری هریک از آن‌ها بر فیلسوفان متأخرشان، به‌طوری‌که شرح آمونیوس بر فیلسوفان اسلامی تأثیرگذار شد و شرح بوئثیوس توجه فیلسوفان لاتین‌زبان قرون وسطی را به خود جلب کرد و دیگری اطلاعاتی که این شروح از آراء فیلسوفان باستان در اختیار ما قرار می‌دهند؛ چراکه آمونیوس از نوافلاطونیان قرن چهارم و پنجم، یعنی یامبلیخوس، سیریانوس و پرکلوس، متأثر است و آراء آن‌ها را بیان می‌کند. بوئثیوس از مباحث سیصد سال قبل‌تر که میان رواقی‌ها و ارسطویی‌ها مطرح بود، آن‌گونه که اسکندر افرودیسی و فورفوریوس ضبط کرده‌اند، استفاده می‌کند. 
کتاب شرح فصل نهم کتاب دربارۀ عبارت ارسطو، نوشتۀ آمونیوس و بوئتیوس با محتوایی منطقی، فلسفی و الهیاتی و نیز در بر داشتن تاریخچۀ برخی مباحث مهم منطقی، برای دانشجویان، استادان و پژوهشگران حوزۀ منطق، به‌ویژه منطق ارسطویی، منطق موجهات و منطق زمان، و نیز پژوهشگران و علاقه‌مندان موضوعات فلسفی و الهیاتی مانند ضرورت‌گرایی و لوازم آن، اصل تناقض، علم پیشین الهی، مشیت و غیب‌گویی و رابطۀ آن‌ها با وجود ممکنات مفید و کاربردی است.


دانشجویان و علاقه‌مندان می‌توانند برای خرید این کتاب به دفتر فروش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه شهید بهشتی واقع در ساختمان فنّاوری اطلاعات (IT)، طبقۀ همکف مراجعه کنند یا ازطریق وبگاه این مرکز برخط سفارش دهند. همچنین خرید فایل الکترونیک کتاب نیز از وبگاه «فیدیبو»، «بوکت» و «طاقچه» امکان‌پذیر است.

افزودن نظرات